• +31 6 31 63 31 31
  • info@kleinman-security.nl

Justits ND

Justits ND

Wet particuliere beveiligingsorganisaties en recherchebureaus (Wpbr)

Beveiligingsorganisaties bewaken de veiligheid van personen en goederen of ze waken tegen verstoring van de orde en rust op terreinen en in gebouwen. Beveiliging van personen en bedrijven gebeurt meestal door particuliere beveiligingsorganisaties. Daarnaast kunnen particulieren en bedrijven recherchebureaus inschakelen om onderzoek te doen. Beveiligingsorganisaties en recherchebureaus zijn aan regels gebonden.

Beveiligingsorganisaties en recherchebureaus hebben een vergunning nodig en alle medewerkers moeten worden gescreend. Daarnaast gelden er diverse opleidingseisen voor de medewerkers. De vergunning voor particuliere beveiligingsorganisaties en recherchebureaus wordt namens de minister van Veiligheid en Justitie verleend door Justis.

Leidinggevenden van beveiligingsorganisaties en recherchebureaus hebben toestemming nodig van de minister van Veiligheid en Justitie. Justis beoordeelt de aanvragen en screent de leidinggevenden. Ook medewerkers hebben toestemming nodig. De korpschef van de Nationale Politie beoordeelt deze aanvragen en screent de medewerkers. Daarnaast beoordeelt Justis of de uniformen van beveiligers aan de regels voldoen.

Medewerkers hebben een legitimatiebewijs nodig. Deze kan worden aangevraagd bij de korpschef.

Als particuliere beveiligingsorganisaties en recherchebureaus zich niet aan de regels houden, kan Justis een bestuurlijke sanctie opleggen.

 

Bron: Justis.nl